ההתייחסות לכסף עברה אבולוציה לאורך השנים, כאשר מושגים כמו שמירת הכסף מתחת למזרון או אף הפקדתו למשמורת בבנק הוכחו שמביאים לשחיקתו ואובדן הערך שלו והחיפוש אחר השקעה בטוחה שתביא להגדלת ההון המושקע – תפס תאוצה גם בקרב בעלי הון מוגבל וללא ניסיון רב בעולם ההשקעות.
שינוי תפיסתי נוסף שחל אצל רבים מתייחס לחתירה לחופש כלכלי ולהבנה כי שכר מעבודה בלבד אינו מייצר את החופש הכלכלי הנכסף, מה שהוליד את הצורך בהכנסה פסיבית שאינה כתוצאה מיגיעה אישית.
עולם ההשקעות מספק מספר פתרונות ואפיקים שנועדו לענות על הצרכים הללו, באמצעות השקעת הון קיים, גם אם מוגבל, באפיקים בטוחים בעלי פוטנציאל תשואה מבטיח.
איך מאתרים הזדמנויות השקעה בטוחות ומה חשוב לבדוק? בואו נתחיל…
תוכן עניינים
השקעה בטוחה של כסף – יש דבר כזה?
קיים קשר ישיר בין הניסיון והמיומנות של משקיעים לבין רמת הסיכון שיהיו מוכנים לקחת עבור כספם, כמו גם קשר בין היקף ההון לסיכונים.
מטבע הדברים, ככל שאדם מחזיק בהון גדול יותר, הוא יהיה מוכן לסכן חלק ממנו לטובת חתירה לתשואה גבוהה יותר. אלא שענף ההשקעות אינו מיועד רק לאילי ההון המנוסים, וגם אנשים מן השורה: עובדים במשק המשויכים בעיקרם למעמד הביניים, מבקשים לא אחת להשקיע סכומי כסף תחת אפיקי השקעה בטוחים ומבטיחים.
אך האם קיימת השקעה בטוחה עם תשואה גבוהה? או השקעה בטוחה בכלל?
על מנת לענות על השאלות הללו יש להבין קודם מהי השקעה. המונח מוכר לרבים מחיי היום יום כמונח שבא לתאר קשר סיבתי בין אירועים ופעולות:
✔️ השקעה בחינוך תוליד ילדים בעלי ערכים טובים יותר.
✔️ השקעה בבטיחות תציל חיי אדם.
✔️ השקעה בזוגיות תביא לשלום בית ולאושר.
כל אלו דוגמאות מסיטואציות יום יומיות בהן לא ניתן לכמת את היקף ההשקעה לתוצאה.
בעולם הפיננסי – השקעה היא הנחת סכום כסף מוגדר לגורם חיצוני, במטרה לייצר בפעולה סכום כסף נוסף. הסכום הנוסף צפוי להגיע כתוצאה משינוי בערך של אותו גורם בזמן הנתון בין העברת הכסף לפדיון שלו.
עולם ההשקעות מכיר שני סוגי תשואה מהשקעה:
#1) הכנסה שוטפת – יצירת הכנסה פסיבית קבועה כתוצר של ההשקעה. עשויה להגיע כתוצאה מקבלת דיבידנד, דמי שכירות של נכס נדל"ן או ריבית.
#2) הכנסה הונית – השבת הסכום המקורי בתוספת עליית הערך.
אלא שבמקום בו גורם ההשקעה עשוי להעלות את ערכו ולהניב תשואה למשקיע- הוא עשוי גם להוריד מערכו וליצור הפסד, מה שמייצג את הסיכון שבהשקעות.
הגדרת השקעה כבטוחה בכל מאת האחוזים תהיה טעות שלא לומר הונאה, וכל מי שבוחר להשקיע את כספו חייב להביא בחשבון גם סיטואציות בהן אפיק ההשקעה צנח ואתו גם ערך הכסף שהושקע בו.
יחד עם זאת, השקעה נכונה של כסף תכלול בחירה באפיק השקעה ובמוצר השקעה תוך היכרות עם הסיכון לצד צמצום מקסימלי שלו, מה שיכול ליצור השקעת כסף בטוחה בעיקרה.
מהי השקעה סולידית?
השקעה סולידית היא השקעה בה הסיכון נמוך במיוחד, כמו גם הסיכויים לתשואות גבוהות ומבטיחות. בהשקעה סולידית המשקיע בוחר מראש להניח את כספו באפיק בעל סיכויי תשואה נמוכים ויציבים ומיעוט סיכונים.
אחד מאפיקי ההשקעה הסולידיים והבטוחים מצויים בשוק הנדל"ן, אלא שנסיקה לא מבוקרת של ענף הנדל"ן בישראל ובעולם, טשטשה את עיקרון התשואה הנמוכה והוכיחה כי יש דבר כזה השקעות בטוחות עם תשואה גבוהה.
למה דווקא נדל"ן כאפיק השקעה בטוח (יחסית)?
על מנת להבין מדוע דווקא שוק הנדל"ן מייצר הזדמנויות השקעות בטוחות בנדלן ללא סיכונים, חשוב לחזור לשורשי הכלכלה ולהכיר את העיקרון המנחה עליו פועל כל מרחב מסחרי: חוק הביקוש וההיצע.
חוק הביקוש וההיצע למעשה יוצר ניתוק בין המוצר לתועלת הכלכלית שלו, ומאפשר למוכרים לקבוע את מחיר המוצר ללא תקרת זכוכית – בהתאם ליכולת שלהם לגבות את המחיר האמור.
על פי חוק הביקוש וההיצע מוצר בעל ביקוש נמוך יימכר במחירים נמוכים, ולעתים אף מחירי הפסד ביחס לעלויות הייצור והשיווק שלו, בעוד שמוצר בעל ביקוש גבוה ייצור סביבו בועת מחירים שמוסיפה להתנפח ולגדול ללא קשר לעלות הריאלית של המוצר.
שוק הנדלן בהיבט זה אינו שונה מכל שוק אחר בעולם, אלא שהוא נושא עמו מגבלה בולטת אחת: חומר גלם. חומר הגלם עליו מתבססים נכסי נדל"ן הם קרקעות לבניה – מוצר מוגבל שהולך ואוזל עם התרחבות האוכלוסייה בעולם כולו.
הנוסחה האמורה לצד מגבלת הקרקעות יצרו מצב בו הביקוש לנכסי נדל"ן עולה באופן משמעותי על ההיצע הקיים, כאשר כל ניסיון להגדיל את ההיצע על ידי ממשלות ומקבלי החלטות, נתקלים במגבלת הקרקעות אשר אמורות להתחלק בצורה מושכלת בין צרכי הדיור של האוכלוסייה, לצרכי החקלאות, המסחר, התשתיות והקיימות.
הפער ההולך וגדל בין הביקוש, שעולה כתוצאה מן הגידול באוכלוסייה, להיצע בענף הנדל"ן, הוא שיוצר את האטרקטיביות של השוק למשקיעים, ומאפשר השקעה בטוחה בישראל.
סיבה נוספת שמספקת השקעה בטוחה לטווח ארוך בענף הנדל"ן היא הנכס המוחשי הנותר בידי המשקיע. בעוד שהשקעה באפיקים אחרים דוגמת ניירות ערך, מניות, קריפטו ואחרים מותירים את ההשקעה תלויה בביצועי הגורם בו הושקע הכסף, השקעה בטוחה בנדלן מותירה נכס מוחשי בידיו של המשקיע. היה וההשקעה לא עלתה יפה כמתוכנן ובניגוד לכל התחזיות נרשמה ירידה בערך הנכס, יוכל המשקיע לבחור לעשות שימוש בנכס, להשכיר אותו וליצור אפיק השקעה עם תשואה חודשית מניבה ולדחות את מועד המימוש למועד בו תירשם עליה ותשואה רצויה.
חסרונות השקעה בנדל"ן
למרות שנדל"ן מספק את אפיק ההשקעה הבטוח ביותר ואף מאפשר השקעה עם הכנסה חודשית, בבחינת האפשרויות חשוב גם להכיר את החסרונות הטמונים בסוג כזה של השקעה:
#1) הון עצמי גדול – השקעה בנדל"ן דורשת הון עצמי גדול, במקרים רבים לא פחות מ-30% לכל הפחות מערך הנכס, ואת היתרה באמצעות מימון. משקיעים בעלי הון עצמי מוגבל בשווי כמה עשרות אלפי שקלים יתקשו להשתלב ולהעמיד השקעה בטוחה נדל"ן.
#2) עלויות מימון – בתחשיב ותכנון התשואה האפשרית יש להביא בחשבון עלויות נוספות, בניהן עלויות המימון, שכיום סופגות עליות חדות של הריבית מה שמביא למימון יקר במיוחד.
#3) מיסוי – רכישת נדל"ן לצורך השקעה ומימוש שלו עשויים להביא לחבות מס רכישה ו/או מס שבח שינגסו באופן משמעותי בתשואה, בעיקר ביישום השקעה בטוחה לטווח קצר. בכניסה אל שוק הנדל"ן לצורך השקעה חשוב לתכנן מראש את המיסוי ולהביא אותו בחשבון בקביעת שווי הנכס כמו גם תקופת האחזקה בו.
#4) נזילות – השקעה ישירה בדירה או נכס נדל"ן מותירה את הכסף לא נזיל לכל תקופת השקעה ובמקרה של צורך יידרש זמן למימוש ההון.
השקעה בטוחה בשוק ההון
שוק הנדל"ן אמנם מאפשר כמעט בוודאות להשקיע כסף ולהרוויח, אולם לא תמיד מתאים לכל אחד, ויש מי שעדיין יעדיף את ההשקעות הקטנות והנזילות, ויחפש אחר השקעה בטוחה בבורסה.
האם באמת ניתן להשקיע כסף ללא סיכון גם באפיקים מחוץ לשוק הנדל"ן? כאמור, בכל השקעה קיים אלמנט של סיכון, אולם בחירת אפיק ההשקעה, ידע ומעקב מקצועי עשויים לצמצם אותו לסיכון מזערי במיוחד, ואף לייצר השקעה בתשואה מובטחת בנדל"ן, ללא השקעה בנכס באופן ישיר ותוך השעה במניות בשוק ההון.
הדרך לנצל את הביטחון בשוק הנדל"ן, הסיכון הנמוך, לצד נזילות הכסף ואפשרויות ההשקעה בכל סכום שמאפשרת הבורסה, טמונה בקרנות השקעה בנדל"ן.
קרן השקעה בנדל"ן מגייסת כסף מן הציבור לטובת השקעה במיזמי נדל"ן, מאתרת את הפרויקטים בעלי פוטנציאל הרווחיות הגבוה, משקיעה בנדל"ן מסחרי ותעשייתי וגוזרת את התשואה בעבור המשקיעים בהפחתת דמי הניהול. במקום לעסוק בשאלה איך לאתר השקעה עם תשואה גבוהה בשנת 2023? בוחר המשקיע בקרן המתנהלת על פי העקרונות התואמים את השקפתו, ומהנה מנדל"ן מניב משכירות, תוך אפשרות יציאה ומימוש הנכס בפרקי זמן קבועים ונוחים.
טיפ למשקיע המתחיל
בחיפוש אחר השקעה בטוחה ומניבה ניתן יהיה להיחשף למגוון אפיקי השקעה וללא מעט הבטחות של יזמים.
האם באמת יש דבר כזה השקעה עם תשואה מובטחת? במידה וגורם כלשהו טוען שכן מוטב יהיה להתרחק מן ההשקעה שהוא מציע. השקעה מתבססת על סיכוי לתשואה בתמורה לסיכון.
אולם ניתן בהחלט לצמצם את הסיכונים באמצעות ידע ומקצועיות, היכרות עם מאפייני השוק, שאלות של מיסוי בשוק ההון ובשוק הנדל"ן, היכרות עם אזורי השקעה ומאפיינים דוגמת: מצב סוציואקונומי, נגישות, תעסוקה וחינוך שעשויים להשפיע רבות על מחירי הנכסים באזור.
למשקיע בפעם הראשונה מומלץ לבחור בהשקעות בטוחות, גם במחיר של תשואה נמוכה יותר ולהימנע מהרפתקנות.
בבחירה בהשקעות בשוק ההון, בקרנות נדל"ן ואחרות, מומלץ להסתייע ביועץ השקעות מנוסה ולא לקפוץ למים לבד בשלב הראשון.