עד לא מזמן, עבור תושבי המרכז והצפון, "דרום" היווה את מילת הקוד לחופשה באילת, כשנדמה, כאילו, מבחינת תודעה, כל עיר או ישוב שמוקמו על הדרך בין המרכז שוקק החיים לעיר התיירות התוססת, אינם קיימים. באותן שנים, יכולתם לשאול ילד תל אביבי או חיפאי היכן ממוקמות על מפת ישראל דימונה, באר שבע או ערד, והייתם נתקלים בהרמת גבות מובכת וחיוך מבויש. נראה כי מבחינת אזרחי ישראל, בכל השטח המשתרע הזה ישנם רק בדווים, גמלים, וחול, הרבה חול…
הדרום פורץ קדימה
התפתחותם ויציאתם מ"גבולות" הדרום של מוצרים (כמוצרי החלב של יטבתה ומוצרי הקוסמטיקה והבריאות המבוססים על בוץ מים המלח), התבססותה של אוניברסיטת בן גוריון כמוסד אקדמי מצליח והקמתו העתידית של פארק תעשיות עתירות ידע (המכיל רשימה מכובדות של חברות הייטק מהארץ ומחו"ל) בבאר שבע, הפנו את תשומת הלב הציבורית לאזור, שעד כה, זכה לתשומת הלב של יושביו בלבד. שנים אלה הפכו את הדרום לפורחים: פרויקטים חדשים בבאר שבע החלו להציע לתושבי המרכז והצפון דיור המשתלם בצורה ניכרת מהמקביל לו בשאר חלקי הארץ, מקומות תעסוקה איכותיים (ולא רק מפעלי תעשיה, עבודות צווארון כחול או עבודות בתחומי החקלאות), מוסדות חינוכיים ואקדמאים מעולים וכן הלאה.
הדרום הופך לירוק (וצבאי)
אין זה מפתיע, כי חלקו הגדול של הבסיס של התנופה המואצת לפיתוח הדרום והעניין הרב שמגלה באזור הציבור, מיוחס לכוונתו של צה"ל להפוך את הנגב למרכז הטכנולוגי שלו על ידי בניית מיליון מ"ר של בסיסים ובתקציב של עשרות מיליארדי שקלים. אולם, לא רק חיילים יביא איתו פרויקט זה לדרום, אלא אף כמעל ל-7,000 אנשי קבע ומשפחותיהם, רובם, אנשי טכנולוגיה וממעמד סוציו-אקונומי גבוה, כך שבניית תשתיות תרבותיות, רפואיות, תעשייתיות וכן, גם מקומות מגורים באזורי פרויקטים חדשים בבאר שבע ובסביבותיה, הם כורח המציאות. על פי תוכניותיו של צה"ל בסיומו ההדרגתי של התהליך, בסיומם של שלושה הפרויקטים המרכזיים במעבר – קריית ההדרכה, אמ"ן לנגב וקריית התקשוב (בבאר שבע, בסמוך לפארק ההייטק ולאוניברסיטת בן גוריון), תהפוכנה ערי הדרום (ובאר שבע בראשן) לערים טכנולוגיות במודל יוצא דופן.
אז מה יש לנו כרגע בדרום?
פרויקטי דיור חדשים שצומחים בכל יום ממש, תעשיות הייטק עתירות ידע שעתידות לפתוח סניפים בפארק התעשיות המקומי והמפותח, הגירה המונית של "מוחות" אל הדרום (ביניהם חיילים, אנשי קבע ואזרחים), פיתוח מואץ של כל התשתיות הנדרשות ועוד. נראה, כי אם עד לא לפני זמן רב, הדרום נחשב לחלק הזנוח של ישראל, בקרוב מאד, לא יישאר ילד בישראל שלא יידע להצביע היכן נמצאת באר שבע על המפה.
נכתב בשיתוף Ewave נדל"ן הבונה פרויקטים חדשים בבאר שבע